Galéria

A Revolutio ’56- hoz kapcsolodó 7. Romani Film Fest Budapesti Cigány Filmfesztivál – amelynek az Art+Cinema adott otthont október 21. és 23. között – ismét sok különleges filmmel várta az érdeklődőket, és hagyományaikhoz híven, izgalmas kerekasztal-beszélgetést is rendeztek. A Roma Produkciós Iroda az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódóan készített 18 portréfilmet, amelyek a romák forradalmi szerepét mutatják be.

Büszkék vagyunk rá, hogy a fesztivál műsorra tűzte Mayer Béla rendező Varázscsepp című, 2014-ben forgatott 52 perces dokumentumfilmjét is. Az alkotás előzetese így szólt: A Cseppkő Gyermekotthon 2015-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyt, amelyen az állami gondozásban élő, illetve nevelésbe vett gyermekek vehettek részt. A film a produkciók születésébe, a verseny lebonyolításába enged betekintést, bizonyítva, hogy a tehetség elhivatott gondoskodás mellett a legnehezebb körülmények között is felszínre tör.

Említést érdemel a színvonalas műsor is. A fesztivál flashmob akcióval kezdődött, amelyen a Szilvási Gipsy Band lépett fel. Szentandrássy István 56-os roma forradalmárok tematikájú kiállítását D. Magyari Imre irodalomtörténész nyitotta meg.  Verset Nyári Oszkár színművész adott elő.  

Köszöntőt Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mondott, a fesztivált Daróczi Ágnes nyitotta meg, a műsort Daróczi Tímea vezette.

Ősbemutatónak is tanúi lehettek az egybegyűltek: ismeretlen szerző 56-os roma elítéltről szóló versét Kalla Sándor megzenésítette, ezt adta elő Romano Glaso kórusa, Kalla Sándor és zenekara.  

A műsorban fellépett még Csányi Dávid és Tóth Simon Ferenc színművész, valamint a Szilvási Gipsy Band.

Az előző évek szervezési tapasztalatai rámutattak arra, hogy mennyire fontos a cigány kultúra bemutatása mellett az, hogy a fiatalok a médiabeli híradásokkal ellentétben reálisabb képet kapjanak a hazai cigányságról. Éppen ezért szerveztek idén is gyermekblokkot és kvízjátékot az általános és középiskolás diákoknak.